Skuter Piaggio X10 125, pytania do właścicieli
-
Andrzej_xyz
- Wilczek
- Imię: Andrzej
- Motocykl: Honda S-Wing 125
Skuter Piaggio X10 125, pytania do właścicieli
Szanowni Forumowicze,
Jako że jestem tu nowy, chciałbym się przywitać co niniejszym czynię.
Jestem w trakcie poszukiwania i zakupu skutera.
Mam kilka pytań dotyczących skutera Piaggio x10 125cc i byłbym bardzo zobowiązany gdyby posiadacze takich skuterów odpowiedzieli mi na kilka pytań.
Moje pytania:
Jakie skuter ma faktyczne spalanie?
Jaką ma prędkość maksymalną?
Czy przyspieszenie odbiega od innych skuterów 125 (jest jednym z najcięższych)?
Czy istnieją jakieś szczególne problemy i bolączki o których warto wiedzieć przed zakupem, rzeczy na które warto zwrócić uwagę?
Czy są problemy z dostępnością części?
Oczywiście chętnie usłyszę też jakiekolwiek opinie (obiektywne i subiektywne) związane z tym pojazdem - na tym etapie każdy drobiazg się przyda.
Jako że jestem tu nowy, chciałbym się przywitać co niniejszym czynię.
Jestem w trakcie poszukiwania i zakupu skutera.
Mam kilka pytań dotyczących skutera Piaggio x10 125cc i byłbym bardzo zobowiązany gdyby posiadacze takich skuterów odpowiedzieli mi na kilka pytań.
Moje pytania:
Jakie skuter ma faktyczne spalanie?
Jaką ma prędkość maksymalną?
Czy przyspieszenie odbiega od innych skuterów 125 (jest jednym z najcięższych)?
Czy istnieją jakieś szczególne problemy i bolączki o których warto wiedzieć przed zakupem, rzeczy na które warto zwrócić uwagę?
Czy są problemy z dostępnością części?
Oczywiście chętnie usłyszę też jakiekolwiek opinie (obiektywne i subiektywne) związane z tym pojazdem - na tym etapie każdy drobiazg się przyda.
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Re: Skuter Piaggio X10 125, pytania do właścicieli
Witaj.
Myślę ,że na większość Twoich pytań odpowiedzą @K.N.X10 lub @Siwy Greg którzy użytkują ten przepiękny skuter.
Ja odpowiem na jedno - ten skuter to kanapowiec lub limuzyna wśród skuterów o pojemności 125. Jeśli zależy Ci na przyspieszeniu i wyciagnięciu dużej maxymalnej prędkości jeśli chodzi o 125 to Piaggio X10 nie jest do tego stworzony. Piaggio ma piękne wyglądać, ruszać spod świateł bez szaleństwa i ...jeżdzić max 100km/h
Myślę ,że na większość Twoich pytań odpowiedzą @K.N.X10 lub @Siwy Greg którzy użytkują ten przepiękny skuter.
Ja odpowiem na jedno - ten skuter to kanapowiec lub limuzyna wśród skuterów o pojemności 125. Jeśli zależy Ci na przyspieszeniu i wyciagnięciu dużej maxymalnej prędkości jeśli chodzi o 125 to Piaggio X10 nie jest do tego stworzony. Piaggio ma piękne wyglądać, ruszać spod świateł bez szaleństwa i ...jeżdzić max 100km/h
- K.N.X10
- Wilk Alfa
- Imię: Krzysztof
- Motocykl: Piaggio X10 125, Kymco CV3 550
-
Śpieszę z odpowiedziami
: waga 203kg robi swoje ale nie jest tak źle, przyśpieszenie nie jest złe znacznie się poprawiło po założeniu dedykowanego wariatora malossi multivar 2000, tam w komplecie do poj. 125 są rolki 9,5g chcę jeszcze w tym roku założyć i wytestować 10.5g. Przy takiej konfiguracji prędkość max na autostradzie to licznikowe 117km/h, gps 108km/h, wcześniej na oryg. wario było z gps 107km/h, i jest odcięcie na około 9600-9700obr. ,,raider,, 85kg plus moto ciuchy i kask czyli powyżej 90kg. Spalanie to różnie ale można zejść pon. 3l, dzisiaj mi się to udało zrobić na trasie 250km, z reguły mi pali ok. 3.25 - 3.30l. Mój ma założony wydech akrapovic tak już kupiłem ale jeżdżę z założonym db-kilerem, mam też moduł Rapid bike easy od motokofeiny. Ale nie patrz na to wszystko, to nie ważne, patrz na wygląd i wygodę podróży, jak to jest to można jechać powoli i się delektować jazdą, a i tak można tylko 90km/h na DK. Pytaj jak będę mógł to z chęcią odpowiem na kolejne pytania. LwG.
Dodano po 19 minutach 11 sekundach:
Jeszcze odpowiem na temat części, to z tym nie ma problemu jak pisałem już kiedyś chłopaki z MotoOsw ogarniaja temat, ceny? jak to ceny różne. Na co zwrócić uwagę przy zakupie na to wszystko co przy kupnie każdego innego motocykla, piaggio x10 nie ma swoich typowych bolączek. Ps. Jest jeden, ozdobne elementy chromowane się rozwarstwiają i są strasznie drogie ale to tylko wygląd. Są wersje x10 z listwami w czarnym lakierze tam chyba nie ma tego problemu.
Dodano po 19 minutach 11 sekundach:
Jeszcze odpowiem na temat części, to z tym nie ma problemu jak pisałem już kiedyś chłopaki z MotoOsw ogarniaja temat, ceny? jak to ceny różne. Na co zwrócić uwagę przy zakupie na to wszystko co przy kupnie każdego innego motocykla, piaggio x10 nie ma swoich typowych bolączek. Ps. Jest jeden, ozdobne elementy chromowane się rozwarstwiają i są strasznie drogie ale to tylko wygląd. Są wersje x10 z listwami w czarnym lakierze tam chyba nie ma tego problemu.
Piaggio X10 125 i.e. Executive (2020-...), Kymco CV3 550 ABS NOODOE (2022-...)
-
Andrzej_xyz
- Wilczek
@K.N.X10 Bardzo dziękuję za odpowiedź, duża pomoc.
Mam podobne “parametry” (niecałe 90kg) więc mam idealne odniesienie. Jeżeli on pojedzie ponad licznikowe 100km/h to dla mnie wystarczy.
Będę jeździł rekreacyjnie, po mieście żeby ominąć korki i móc swobodnie parkować - no i czasem za miasto po DK. Więc maksymalna prędkość nie będzie ograniczeniem. Spalanie jest bardzo ok.
W każdym razie mam potwierdzenie że jest to dla mnie możliwa opcja.
Na pewno pod względem estetycznym sprzęt jest dla mnie mega, już dawno go zauważyłem i zawsze mówiłem że taki najbardziej chciałbym mieć. Jeździłem trochę na nowym Piaggio Medley'u i byłem pod wrażeniem jakości. Dawno bym go kupił gdyby nie to że na nim nie można nóg wyprostować a dla mnie to warunek.
Zwrócę uwagę na te chromy jak będę oglądał/kupował.
Rozumiem że MotoOsw sprzedaje części Piaggio (są niedaleko ode mnie, raz u nich byłem)?
Jak wygląda jazdax10 między samochodami i w korkach po mieście? To duży sprzęt, da się w ogóle?
Mam podobne “parametry” (niecałe 90kg) więc mam idealne odniesienie. Jeżeli on pojedzie ponad licznikowe 100km/h to dla mnie wystarczy.
Będę jeździł rekreacyjnie, po mieście żeby ominąć korki i móc swobodnie parkować - no i czasem za miasto po DK. Więc maksymalna prędkość nie będzie ograniczeniem. Spalanie jest bardzo ok.
W każdym razie mam potwierdzenie że jest to dla mnie możliwa opcja.
Na pewno pod względem estetycznym sprzęt jest dla mnie mega, już dawno go zauważyłem i zawsze mówiłem że taki najbardziej chciałbym mieć. Jeździłem trochę na nowym Piaggio Medley'u i byłem pod wrażeniem jakości. Dawno bym go kupił gdyby nie to że na nim nie można nóg wyprostować a dla mnie to warunek.
Zwrócę uwagę na te chromy jak będę oglądał/kupował.
Rozumiem że MotoOsw sprzedaje części Piaggio (są niedaleko ode mnie, raz u nich byłem)?
Jak wygląda jazdax10 między samochodami i w korkach po mieście? To duży sprzęt, da się w ogóle?
- K.N.X10
- Wilk Alfa
-
W korkach jak nikt z puszki nie zajeżdża drogi to da się je omijać, lusterka są najszerszym elementem tego sprzętu jak przejdzie lusterkami to przejedzie cały
W homologacji ma wpisane v-max 99km/h ale jedzie więcej nawet patrząc na odczyty GPS. Z dzisiejszej trasy:
Dodano po 9 minutach 27 sekundach:
MotoOsw sprzedaje części do większości 125, z reguły to tak prawie wszystko pod zamówienie, na półkach nie leży, chociaż niektóre rzeczy mają na miejscu, nowe i czasem używane.
Dodano po 9 minutach 27 sekundach:
MotoOsw sprzedaje części do większości 125, z reguły to tak prawie wszystko pod zamówienie, na półkach nie leży, chociaż niektóre rzeczy mają na miejscu, nowe i czasem używane.
-
Siwy Greg
- Wilk Alfa
- Imię: Grzegorz
- Motocykl: Piaggio X10(2022-2023)
Kawasaki Vulcan VN 900(2023.......) -
Siemanko ja za wiele Ci o X10 nie opowiem, zrobiłem nim 4oo km z hakiem ale:
- komfort jazdy tak zacny
- spalanie na100 km wyszło mi w granicach 3,3- 3,5 litra
- moja prędkość maksymalna 104/km na oryginalnym wariatorze (gps nie sprawdzałem)
A co do cen części i ich dostępności to mam troszkę inne zdanie niż K.N.X10
Ogólnie nie żałuję zakupu sprzętu LwG
- moja prędkość maksymalna 104/km na oryginalnym wariatorze (gps nie sprawdzałem)
- K.N.X10
- Wilk Alfa
-
Zgadzam się z Tobą odnośnie części zamiennych, trzeba za nimi trochę poczekać i nie zamawiać w sezonie wakacyjnym bo Włosi to jak to Włosi jak wakacje to już nic nie robią. Ceny, ceny? Jak Piaggio x10 był w sprzedaży to był to najdroższy skuter klasy 125 więc do tak prestiżowego sprzętu części zamienne będą zawsze droższe, ale części eksploatacyjne są w normalnych cenach i są dostępne tak jak do innych maszyn. Filtr oleju ok 20zł, filtr powietrza odpada bo tu jest gąbka którą trzeba umyć odpowiednimi środkami i nasączyć olejem do filtrów, ceny różne zależy od producenta i pojemności ok 40zł, olej silnikowy trochę droższy bo tu się leje syntetyk 5W-40, pasek nap. oryginalny 200zł, świeca dedykowana z 2 elektrodami 45zł, wariator oryginalny, rolki, sprzęgło wszystkie dostępne na aukcjach. Nie chcę nikogo namawiać do zakupu ale mnie ten skuter urzekł od momentu jak go pierwszy raz zobaczyłem i się do niego przymierzyłem a było to we Wrocławiu na ul. Szczecińskiej i później na targach Poznańskich.Siwy Greg pisze: 23 kwie 2022, 22:34 Siemanko ja za wiele Ci o X10 nie opowiem, zrobiłem nim 4oo km z hakiem ale:
-
Siwy Greg
- Wilk Alfa
- Imię: Grzegorz
- Motocykl: Piaggio X10(2022-2023)
Kawasaki Vulcan VN 900(2023.......) -
Siemanko, tak to prawda części eksploatacyjne jak do reszty sprzętu i ceny i dostęp do nich bez problemu. Ale np kierunkowskaz do X10 to już inna sprawa
ale po 4 dniach poszukiwań, używany jest osiągalny i po małych negocjacjach cenowych
- K.N.X10
- Wilk Alfa
-
Znam to, też wymieniłem prawy bo był lekko wyszczerbiony na dole przy lampie nie wpływało to na bezpieczeństwo ale wymieniłem. Ps. Mam w razie czego ten kierunek, moto z nim przeszło przegląd diagnosta nawet tego nie widział 
-
Andrzej_xyz
- Wilczek
Dziękuję @Siwy Greg za "dopowiedź" - wygląda mi na to że nie należy się tego sprzętu obawiać.
Pojeżdżę sobie i pooglądam to co aktualnie jest na sprzedaż w okolicy.
Widzę że się @K.N.X10 zapuszczasz na ekspresówki też.
Prawdę mówiąc to jak jadę samochodem i jest dużo tirów a mi się nie chce skakać to po prostu jadę około 90 na tempomacie za tirem na ekspresówce. Dojeżdżam trochę później ale za to mniej zmęczony.
Tego multivara sobie zobaczyłem - 1000 pln prawie - faktycznie ma to zauważalne efekty? Przez zauważalne rozumiem nie pomiary gps, tylko faktycznie odczuwalne pozytywne zmiany.
Pojeżdżę sobie i pooglądam to co aktualnie jest na sprzedaż w okolicy.
Widzę że się @K.N.X10 zapuszczasz na ekspresówki też.
Prawdę mówiąc to jak jadę samochodem i jest dużo tirów a mi się nie chce skakać to po prostu jadę około 90 na tempomacie za tirem na ekspresówce. Dojeżdżam trochę później ale za to mniej zmęczony.
Tego multivara sobie zobaczyłem - 1000 pln prawie - faktycznie ma to zauważalne efekty? Przez zauważalne rozumiem nie pomiary gps, tylko faktycznie odczuwalne pozytywne zmiany.